• May 22, 2024

Spridning av kalk – limeträdgård och gräsmatta

Varför kalka din trädgård?
Det finns många frågor om kalkning. När ska man lime? Varför kalkar och vilka växter kalkar inte?
Hur ofta lime gräs? Och måste man kalka efter gödsling? I den här bloggen vill jag först svara på dina frågor. Det finns flera anledningar till varför det är bäst att sprida kalk.

Behåll surhetsgraden
Förhindrar mossaväxt
Bättre absorption av gödselmedel
Förbättra din markstruktur
1. Behåll surhetsgraden
Mäta = veta vid kalkning
Sogo ph och fuktmätare – till kalk eller inte
Sogo ph och fuktmätare – till kalk eller inte
Vill du veta pH-värdet? Du kan få din jord testad först, men du kan också själv mäta pH-värdet på din jord med en pH-mätare. Din jord försuras naturligt och det är viktigt för dina växter att veta detta. Regelbunden kalkning avhjälper detta. Det finns syraälskande och limeälskande växter, det är viktigt att de är i rätt jord.

Ett pH <7 : sur jord

pH =7: neutral jord

Är ditt pH <7: kalkrik jord

De flesta växter klarar sig då bra i neutral jord. Syraälskande växter som hortensia och rhododendron klarar sig inte bra i kalkrik jord. Omvänt klarar sig limeälskande växter som rosor och buxbom inte bra i sur jord.
En sur jord görs mindre sur genom att sprida kalk. Men med ett jordförbättringsmedel kan man göra en kalkrik jord surare.
Så mät regelbundet pH i din jord och vidta dina åtgärder.

Vid normal underhållskalkning behöver du ca 1 kg / 10 m2. Kontrollera slutligen förpackningen för rätt dos.

Förhindra mossaväxt – börja kalka
Mät också pH-värdet på din gräsmatta. Det ideala pH-värdet för din gräsmatta är mellan 6 och 7. Mossa klarar sig bra på en sur gräsmatta och gräs gör det inte. En årlig kalkning av din gräsmatta förhindrar att mossa får en chans att växa. Du vill ha grässtrån och inte mossa.

Bättre absorption av gödselmedel
Om din surhet är upp till standarden, kommer växter att bättre kunna ta upp näringsämnena. För en gräsmatta betyder det att du får en tätare gräsmatta. Gräsväxternas rotsystem är fylligare och ogräs har därför ingen chans. Även för fleråriga trädgårdsväxter växer plantorna bättre om de har rätt surhet. Perennernas rötter är viktiga för god tillväxt ovan marken.

Förbättra markstrukturen
Tillsats av kalk lossar markens struktur. Detta är särskilt viktigt med lerjord. På lerjord finns vatten kvar under längre perioder av regn. Att blanda in kalk i lerjorden förändrar strukturen till förmån för dina växter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *