• May 22, 2024

Gräsmatta – dags för höstgödsling

Grön gräsmatta – tips –
Med en välskött gräsmatta har du praktiskt taget ingen mossa, ogräs eller kala fläckar. Men vad är en välskött gräsmatta?

En gräsmatta bör gödslas regelbundet under hela året. Det är viktigt att gräsrötterna förblir i gott skick. Det viktigaste är under jorden, rötterna. Har du bra gräsrötter kommer ditt gräs att återhämta sig snabbt efter frostperioden. Strö granulat och välj en speciell gräsmatta gödselmedel. Detta säkerställer starka rötter.

Läs även tipsen nedan för att förhindra problem med gräsmattan.

Tips för en grön gräsmatta – grön gräsmatta
Hur förebygger man gräsmattaproblem som mossa, ogräs och ojämn gräsmatta? Hur och när ska du klippa och vad gör du för att hålla en vacker grön gräsmatta.

Lite tid
Underhåll av gräsmatta
Gräsmatta problem
ojämn gräsmatta
Blöt gräs och fortfarande klippa
Torka
ogräs i gräsmattan
Kala fläckar
Blad på gräs
Anläggning av ny gräsmatta
Anmäl dig till Garden Newsletter
Anmäl dig till Garden Newsletter
1. Lite tid
Lite tid – trots allt en vacker gräsmatta!

Med en bit gräs eller gräsmatta i din trädgård för naturen dig närmare. Många tänker direkt på mycket arbete när de tänker på en grön gräsmatta eller grön gräsmatta.
Ingenting är mindre sant. Klipp då och då, kalka en gång om året och sprida gräsgödsel några gånger om året och du har en vacker grön gräsmatta framför dig året runt.
Det viktigaste med en gräsmatta är UNDER marken! Rötterna är det viktigaste. Om du tar väl hand om gräsrötterna har du mindre att oroa dig för ovan marken.
I en välrotad gräsmatta finns inte längre plats för ogräs och mossa. Gräsrötterna upptar redan denna plats. En väl rotad gräsmatta tar också upp mer gräsmattans näring, vilket håller gräset i gott skick och gör det mindre mottagligt för gräsmattans problem.

Trädgårdstips eller idé till present – ​​Trädgårds tårkalender 2022

Trädgårdsavrivningskalender 2022
Trädgårdsavrivningskalender 2022

Bra rotsystem

ogräs i gräsmattan
ogräs gräsmatta
Att ta hand om sina gräsrötter är som sagt lika viktigt som att ta hand om sina grässtrån. Du kan inte se dem, men rötterna är grunden för din gräsmatta.

Om du tar väl hand om dina gräsrötter får du mindre eller inga problem med störande saker som ogräs eller mossa. En väl rotad gräsmatta är friskare och grönare. Titta under din gräsmatta. Rötterna bildar en tät helhet i en frisk gräsmatta. Det är logiskt att det inte finns mer plats för ogräsrötter. Ta bort ogräs i tid och låt det inte gå ur hand.

2. Grässkötsel
Du behöver bara kalka en gång om året. Det gör du genom att sprida kalkpellets i nov/dec eller jan/februari. Detta förhindrar naturlig försurning och gräsrötterna tar upp näring bättre. Fördelen med extra magnesium är att du snabbare får en grön gräsmatta.

Växter behöver mat precis som människor. Detta gäller även dina gräsväxter. I mars eller april ger du den första gåvan med hjälp av sprida gräsgödsel. Väljer du ett ekologiskt livsmedel fungerar det i 3 månader och du kan ge den andra dosen runt juni eller juli. Dessa kommer sedan att fungera igen i 3 månader fram till hösten.

Om du vill ge din gräsmatta ett extra lyft ifall du får en sträng vinter, strö 1 gång till på hösten med en speciell höstgödsel. Denna innehåller extra mycket kalium, vilket gör gräsplantorna mer tåliga inför vintern. På våren kommer du att dra nytta av detta, mindre risk för mossa eller ogräs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *