• July 17, 2024

Blodbok

Blodbok är populär för sitt vackra lövverk som sitter kvar på plantorna även på vintern. Det gör bokhäcken, tillsammans med ligustern, till en av få lövfällande häckväxter som fortfarande lämpar sig för en insynsskyddshäck.

Den gröna boken och den röda boken (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’) klarar sig bra i sandiga jordar som inte är för blöta. Skulle du vilja plantera en liknande häck på lerig, blöt jord? Välj sedan avenboken (Carpinus betulus).

 En bokhäck erbjuder avskildhet och vackra höstfärger

Bokträd är växter som kan användas på olika sätt. Ofta förknippas bokträd med höga träd i skogen. Ändå kan bokhäckar ses på olika platser i Västeuropa. I många trädgårdar, men också i offentliga grönområden som kommunen anlagt.

Du kan låta en bokhäck ta sin gång för att ge din häck en mer naturlig form, men om du föredrar det kan du även beskära den till en mer formell form. Dessutom är bokträd inhemska häckväxter. De trivs därför i en holländsk trädgård utan att du behöver lägga mycket extra tid på skötsel.

Om du letar efter en bokhäck och inte vill att växterna ska växa till skogsjättar bör du beskära din bokhäck regelbundet. På så sätt bildar bokträden en tät häck som är motståndskraftig mot vinden.

Dessutom är Fagus sylvatica tätt grenad och kommer bara att förgrena sig tätare om du beskär den regelbundet. På hösten kommer löven inte längre att blåsa av. Häcken förblir synlig under hela den kalla årstiden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *