Snabblån

Detta bör du känna till om sk. snabblån

Om du är nyfiken på sk. snabblån är du inte ensam! Detta är den snabbast växande låneformen just nu, vilket inte är så konstigt, då det går väldigt fort att ta ett snabblån. Dels är ansökningsprocessen för ett snabblån mycket lättare än ansökningsprocessen för andra typer av lån, då man endast behöver ange väldigt då uppgifter för att ansöka om ett snabblån, och eftersom man kan ansöka om lånet på bara några minuter, både via sms och Internet.

Det finns dock några viktiga skillnader mellan snabblån och andra lån, som det kan vara bra att ha koll på om man är intresserad av att ta ett snabblån. Dessa är framför allt:

Att man endast kan låna mindre belopp
Stora belopp kan inte lånas som snabblån, oavsett hur mycket man behöver detta, eftersom alla lånegivare som erbjuder snabblån har en övre beloppsgräns. Exakt vad denna är varierar lite mellan lånegivarna men vanliga max. belopp är bland annat 8 000 kronor, 10 000 kronor, 12 000 kronor och vi har till och med sett några lånegivare som man kan låna 20 000 kronor av som snabblån. Dessa lånegivare är dock relativt ovanliga, så det vanligaste är att man kan låna betydligt mindre än 20 000 kronor som ett snabblån. För alla i behov av stora summor pengar är därför inte snabblån ett passande alternativ.

Att löptiden, dvs. tiden innan du ska betala tillbaka lånet, är mycket kortare
För andra typer av lån kan man ju ha flera år på sig att betala tillbaka ett lån, men så är det alltså inte med snabblån, som har en löptid på bara några veckor. Bland annat är en månad, dvs. 30 dagar, 60 dagar eller två månader, samt 90 dagar, dvs. 3 månader vanliga löptider för snabblån. Alla som tar dessa lån måste därför vara säkra på att de kan betala tillbaka pengarna de lånar relativt snabbt, annars kan man råka ut för bekymmer av olika slag, samt ökade kostnader, för att lånet betalas tillbaka för sent.

Att du inte betalar någon ränta för lånet
För snabblån betalar man istället en avgift, som en uppläggningsavgift eller administrationsavgift. Detta kan kännas ovant för den som alltid varit van vid att betala ränta för sitt lån. Tänk dock på att du kan titta på den så kallade effektiva årsräntan för ett snabblån för att se vad den avgift som tas ut motsvarar i ränta.

Att du har många fler lånegivare att välja mellan
Väldigt många olika aktörer erbjuder nämligen denna sorts lån i Sverige idag. Alla som vill ta ett snabblån kan därför välja mellan minst 30 olika lånegivare för sitt snabblån. Det finns många bra guider och jämförelsetjänster för snabblån online som man kan använda sig av för att ta reda på vilka dessa lånegivare är.