Låna med betalningsanmärkning

De flesta känner till att det är svårare att få lån med betalningsanmärkning, än om man inte aldrig haft några ekonomiska problem. Att det är svårt att låna med en anmärkning kan förstås kännas orättvist, eftersom konsekvensen kan bli att den som är i störst behov av ett lån då har svårast att få ett.

Orsaken till att så många långivare är försiktiga med att ge snabblån med betalningsanmärkning, är förstås att de ser anmärkningen som ett tecken på att låntagaren kan komma att få svårt att betala tillbaka pengarna i tid. Men, eftersom en betalningsanmärkning finns med i arkiven i hela tre år, kan den ekonomiska situationen naturligtvis hunnit förändras sedan man fick anmärkningen. Idag har en del långivare faktiskt insett detta, och ser därför inte enbart en betalningsanmärkning som ett hinder för ett lån. Så, att det skulle vara omöjligt att få ett lån med betalningsanmärkning, stämmer alltså inte alls. Om du behöver pengar snabbt för att lösa en akut situation, kan du säkert hitta ett snabblån som en tillfällig lösning även om du råkar ha en betalningsanmärkning.

Många trodde att det inte längre skulle vara möjligt att mikrolåna med en betalningsanmärkning när den nya lagen trädde i kraft, som tvingar långivare att göra en kreditprövning vid varje låneansökan. Men det har inte blivit resultatet. Många långivare som ger snabblån väljer att godkänna lån även om de ser en betalningsanmärkning, och andra gör en egen kreditupplysning som kanske inte alltid visar den sökandes hela ekonomiska historia. Något tydligt samband mellan kreditprövning och betalningsanmärkning finns heller inte.

Om du snabbt måste ha ett tillskott av pengar, för att lösa akuta räkningar, kan du alltså få ett lån trots en betalningsanmärkning. Men, det gäller förstås att veta vilka lån du kan söka, och vilka som är omöjliga att få med en anmärkning. Alla långivare tjänar pengar på att ge lån. Och för att de ska kunna gå med vinst är det naturligtvis viktigt att de får tillbaka de pengar de lånar ut. Om man beviljar ett privatlån med betalningsanmärkning tar man en större risk vilket är orsaken till att de vanliga bankerna och många andra långivare inte beviljar sådana lån. Men, fler och fler långivare inser att en betalningsanmärkning inte alltid betyder att du inte betalar tillbaka lånet.

Om du behöver ett lån men har en betalningsanmärkning, är det på internet du bör leta. Det är här, bland internetlånen, eller mikrolånen, som du har den största chansen att få ett lån trots betalningsanmärkning. Hos de vanliga bankerna är det i stort sett omöjligt att låna om du har en anmärkning, eftersom de fortfarande håller fast vid den gamla synen på anmärkningar.

För att få ett lån måste du förstås uppfylla de krav långivarens ställer. Ibland ställs det högre krav på den som vill låna med betalningsanmärkning. Det kan handla om ett högre inkomstkrav, till exempel. Men i de flesta fall gäller samma villkor vare sig du har betalanmärkningar eller inte.