Kreditkort

Om du inte har ett ”vanligt” jobb, kan det ofta vara svårt att få en del ”vanliga” saker som många tar för givet, t.ex. kreditkort. Men det går faktiskt, i vissa fall att få ett kreditkort utan jobb också. Detta kan vara möjligt t.ex. om:

Du har en deltidsanställning, dvs. jobbar, men inte heltid

Du har en viss tidstidsanställning, t.ex. ett vikariat

Du har en annan inkomst av något slag, t.ex. pension, a-kassa eller liknande

Du är student, det finns nämligen särskilda kreditkort för studenter, och dessutom har ju studenter en viss inkomst via CSN

Hur mycket måste man då tjäna för att få ett kreditkort utan jobb?

Det beror i mycket stor utsträckning på vilket kreditkort det är du vill ha. Olika kreditkortsutgivare och företag har nämligen olika krav på detta, och givetvis kan man även ha olika kreditgränser mm. på kreditkorten. Ju högre kredit man vill ha på kortet, desto högre måste förstås inkomsten vara, så exakt vad det gäller för kort och kredit påverkar detta väldigt mycket.

Ofta kan man dock kontakta kortutgivaren för att fråga om vad inkomsten behöver vara, om man vill vara helt säker på detta gällande ett visst kreditkort. Detta rekommenderas om du vet exakt vilket kreditkort du vill ha, och detta inte står angivet på kortutgivarens hemsida.

Bra att veta när man ansöker om ett kreditkort

Det tas alltid en kreditupplysning i samband med att man ansöker om ett kreditkort, detta gäller även om man saknar jobb när man gör detta. Det är därför inte så smart att ansöka om kreditkort i onödan, t.ex. för att se vilka kreditkort man kan få eller liknande, då detta enbart kommer att leda till att man kommer att ha massvis med olika kreditförfrågningar på sitt namn, vilket i sin tur kan göra att ens chanser att få kreditkort och även lån i framtiden försämras.