Hemförsäkring

Spara inte in på hemförsäkringen

Ibland kan det vara svårt att få pengarna att räcka till, och man måste sätta sig ner och fundera på vad man kan dra in på för att spara. Mat och hyra kan man inte komma undan, men ofta upptäcker man att det finns många så kallade fasta kostnader som tar en stor del av hushållsbudgeten. Finns det något här att dra ner på? Fasta kostnader rör, bland annat, sådant som el, telefon och försäkringar och ofta finns det inte så mycket att göra för att sänka dessa kostnader. Har du abonnemang eller prenumerationer som inte är helt nödvändiga kan du säga upp dem. Men, försök inte spara pengar på hemförsäkringen.

En hemförsäkring kan nog ses som den viktigaste försäkringen av alla, och den täcker så mycket mer än bara de tillhörigheter du har i ditt hem. Många tror nog att en hemförsäkring träder in vid krissituationer som när hemmet brinner ner, eller om man får besök av inbrottstjuvar. Och naturligtvis har du god nytta av en hemförsäkring om du skulle råka ut för något sådant. Men, det måste inte alls vara så dramatiska händelser, för att du ska kunna få ersättning från din försäkring.

Om du reser på semester, till exempel, finns i de allra flesta fall en inbyggd reseförsäkring som gäller under resan. Om du blir sjuk under resan eller om ditt bagage blir stulet, till exempel. Även när bagaget är försenat betalar försäkringen ut ersättning. Beloppet kan variera, men några hundra kronor varje dygn du får vänta på ditt bagage kan du räkna med, och det gäller för övrigt för alla i familjen som är med på resan. Med en gällande hemförsäkring behöver du, med andra ord, inte teckna en speciell reseförsäkring, och där kan du då göra en besparing.

Har du en tajt hushållsbudget kanske du försöker spara in på matkostnaden genom att köpa större förpackningar och frysa in. Då skulle det få ganska svåra konsekvenser om frysen helt plötsligt går sönder, och innehållet blir förstört. Har du en hemförsäkring får du inte bara ersättning för din trasiga frys. Du får också ersättning för all mat som fanns i frysen. Även om du måste handla nytt, och kanske också ställa dig med ett och annat storkok, förlorar du inga pengar på förstörd mat, vilket givetvis är en stor fördel när man vet att vitvaror och apparater har en begränsad livslängd. När det gäller svårare händelser, som inbrott, stöld och brand, har vi lätt att slå ifrån oss och tro att det händer inte oss. Men, en trasig frys kan drabba vem som helst.

Hemförsäkringen kan också ge dig hjälp vid oförutsedda händelser, där du kan bli skyldig att betala skadestånd eller där tvister uppstår. Om vovven smiter ut i vägen och orsakar en olycka, till exempel, kan du bli skadeståndsskyldig även om du gjort vad du kunnat för att ha hunden under kontroll. I ett sådant fall kan du få hjälp av försäkringen, både vid förhandlingar och eventuellt skadeståndsanspråk.